Jaką rolę odgrywa białko w twojej diecie? Ile białka potrzebuje Twój organizm, aby prawidłowo funkcjonować? Jaki jest wpływ białka na organizm człowieka? Czy jego nadmiar będzie negatywnie wpływać na Twój organizm? Na te pytania i nie tylko znajdziesz odpowiedź w tym wpisie!
Spis treści:
Białko jest składnikiem odżywczym. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Co najważniejsze dla nas jest głównym budulcem mięśni, a więc będzie niezbędne podczas zmagań na siłowni, gdy Twoim celem jest zbudowanie muskularnej sylwetki! Białko poprzez funkcję budulcową będzie odgrywało dużą rolę podczas regeneracji mięśni szczególnie tych wyeksploatowanych intensywnym treningiem siłowym. Białko jest także wykorzystywane do wielu innych bardzo ważnych procesów, o których wspominałem, chociażby we wpisie "Czym są białka, węglowodany, tłuszcze"
Nie istnieje uniwersalna ilość białka, którą powinno się spożywać! Ilość spożywanego białka dobiera się indywidualnie dla każdej osoby. Mimo to najpopularniejszą metodą jest trzymanie się mitycznych 2 gramów białka na kilogram masy ciała. Co do doboru ilości spożywania białka duże znaczenie ma okres, w jakim aktualnie się znajdujesz, mam tu na myśli redukcję- kiedy to bliżej Ci kalorycznego zera, masę- kiedy przyjmujemy nadprogramowe kalorię. Inaczej też podchodzi się do osób naturalnych, a inaczej do osób wspomagających się, ponieważ w przypadku tych drugich synteza białek jest na znacznie wyższym poziomie, co daje większe możliwości w rozbudowie mięśni. Reasumując zalecałbym stosowanie od 1,6-2,2 gramów białka na kilogram masy ciała. Wyżej górnej granicy powinno się znajdować w momencie, gdy nadmiar kalorii jest mniejszy, czyli np. w okresie redukcji. A wytłumaczenie czym ona jest znajdziesz we wpisie "Na czym polega redukcja"
Zacznę od tego, że z diety wegańskiej da się skutecznie budować masę mięśniową tak jak w przypadku klasycznej diety zawierającej białko zwierzęce. Da się, ale jest to dość trudne zadanie, mimo to wykonalne. I teraz wbrew twierdzeniom wegan śmiem powiedzieć, że białko roślinne jest ogólnie gorszej jakości niż białko zwierzęce, ponieważ jest ciężej strawne, cechuje się niższą zawartością niezbędnych aminokwasów i gorszym ich zbilansowaniem. Jednak weganom nie można ująć, że wykorzystując złożoność posiłków niezawierających mięsa- można uzyskać jakościowe odżywcze posiłki. Mówiąc to wszystko chciałbym podkreślić, że nie należy białka rozumieć tylko jako te pochodzące z produktów mięsnych, ponieważ bardzo częsta się o tym zapomina.
W sieci można znaleźć mnóstwo informacji, że nadmiar białka wpływa negatywnie, chociażby na nerki- obciążając je. Natomiast w 2018 roku przeprowadzono bardzo dokładnie badania na ten temat. Z badań wynika, że podczas trwania eksperymentu nie pojawiły się, żadne problemy z nerkami, żadne problemy z wątrobą oraz u osób badanych nie występowały żadne stany zapalne, ponadto wpłynęło to pozytywnie na kompozycję ciała. Poniżej załączam linki do badań, które udało mi się znaleźć na ten temat. Mając tak sprzeczne informację ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Natomiast na pewno nie ma potrzeby spożywać nadmiaru białka i tego bym się trzymał.
link do badań:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29434529/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33466990
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4