Zastanawiasz się czym są białka, węglowodany, tłuszcze jaki wpływ na twój organizm mają poszczególne makroskładniki? Które warto spożywać a których warto unikać? W tym wpisie odpowiem na te pytania i nie tylko.
Spis treści:
Białko jest składnikiem odżywczym. Potrzebujemy go w wielu procesach, które zachodzą w organizmie. Jest on głównym budulcem naszych mięśni, a dzięki dostarczeniu odpowiedniej ilości białka będziemy mogli być na dodatnim bilansie azotowym, który pozwoli na rozbudowę naszej masy mięśniowej. Ważną rolą białka, oprócz odbudowy naszych tkanek, jest to, że są jednym
z podstawowych składników krwi, hormonów i enzymów. Biorą one także udział w regulowaniu ciśnienia krwi.
Niedobór białka jest bardzo niebezpieczny może on spowodować nawet zahamowanie rozwoju organizmu, przez co nie będziemy rosnąć. Zmniejszy on odporność naszego organizmu na wszelkie choroby, a także utrudni gojenie się ran. Wartościowe białka, które możemy zastosować w naszej diecie znajdziemy w produktach takich jak: sery, jogurty (skyr), twarogi czy jaja, a także we wszelkiego rodzajów mięsach.
Węglowodany są to niezbędne cukry, które dodają nam energii i napędzają do działania. Są materiałem budulcowym komórek. Ważny w naszej diecie jest dobór odpowiedniej ilości odpowiednich węglowodanów, ponieważ niedobór jednych a nadmiar drugich może mieć złe skutki. Niestety spożywanie niezdrowych węglowodanów może doprowadzić nas do otyłości, cukrzycy czy nawet rozwoju niektórych nowotworów.
Węglowodany dzielimy na cukry proste i cukry złożone, te drugie dzielimy także na oligosacharydy i polisacharydy. Eksperci zalecają, aby sięgać po żywność zawierającą węglowodany złożone,
w tym błonnik a także po produkty naturalne takie jak owoce, które zawierają cukry proste. Produkty bogate w takie węglowodany między innymi to pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, świeże owoce i warzywa. Negatywny wpływ na naszą dietę będą miały słodkie przekąski i słodkie napoje, których nadmiar może prowadzić do otyłości i cukrzycy.
Tłuszcze, mimo że kojarzone są z czymś złym co powoduje nabieranie na wadze, to jednak są one niezbędne w naszej diecie. Są naturalnymi związkami organicznymi, które wspierają nasz system nerwowy, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego oraz przyswajają witaminy A, D, E, K. Tłuszcze dzielimy ze względu na pochodzenie na roślinne
i zwierzęce oraz na tłuszcze nasycone i nienasycone.
Źródłem tłuszczy nasyconych są w większości produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: masło, tłuste mięsa czy wędliny. Powinniśmy ograniczyć spożywanie tłuszczy nasyconych, ponieważ mają one zły wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Tłuszcze nienasycone znajdziemy w tłustych rybach, orzechach czy oleju rzepakowym. To one pomogą nam w utrzymaniu pełnego zdrowia i pomogą utrzymać odpowiednią odporność organizmu. Tłuszcze nienasycone dzielimy na: jednonienasycone, których bogatym źródłem jest np. wspomniany olej rzepakowy; oraz wielonienasycone, które zaliczamy do grup omega 6 i omega 3.
Te z rodziny omega 6 znajdziemy np: w oleju słonecznikowym, a te z omega 3 w rybach, owocach morza czy oleju lnianym.
Facebook: Jakub Kobyliński Trener
Zadbaj o swoją dietę, aby była odpowiednio zbilansowana!
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4